cover.title

Organizarea activitatii de prevenire si stingere a incendiilor in ochii unui Inginer cu experienta

-Cum organizati activitatea de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI) ?

-Continuând relatarea din interviul anterior, referitor la activitatea mea de responsabil cu protectia muncii (SSM) experienţă dobândită pe parcursul carierei mele, vă voi răspunde deschis şi întrebărilor privind activitatea de responsabil cu prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI).

-Încă de la început vreau să arăt că organizarea activităţii de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI) se face respectând dispoziţiile legale în vigoare, care stipulează că, conducătorul instituţiei este obligat să stabilească modul în care se organizează intervenţia de stingere a incendiilor la locul de muncă. Evident, primordială este acţiunea de evacuarea şi de salvare a personalului aflat la locul de muncă, riscul de pierdere a vietilor omenesti fiind foarte mare, risc care nu se pune, niciodată, în balanţă cu cel de pierdere a bunurilor materiale existente în companie.

-Având în vedere că focul distruge şi nu iartă, am considerat că acţiunile unui responsabil PSI trebuie să fie făcute în cunoştinţă de cauză, motiv pentru care am solicitat conducerii intreprinderii să-mi admită participarea la o sesiune de instruire PSI la o unitatea specializată în acest domeniu.


utilizare stingator PSI


-Cum v-ati protejat impotriva incendiilor, ce masuri ati luat ?

-Am am avut în vedere vorba stramoşească care spune că pază bună te trece de primejdia rea, că este mai usor şi mai eficient să previi un necaz decât să înlocuieşti ce a distrus focul. Pentru asta am aplicat ce am învăţat la cursurile PSI şi am organizat modul de interventiei şi de stingere a incendiilor la fiecare loc de munca, am instruit personalul şi am nominalizat specialistii care sa participe la evacuare şi la stingerea incendiilor, am stabilit şi asigurat mijloacele tehnice de alarmare si alertare a serviciilor profesioniste care să intervină in caz de incendiu sau în situatii de urgenta.

-E bine să ştiţi că în cei 21 ani, cât am activat în privat ca director general al unui grup de firme, pentru liniştea mea şi pentru siguranţa întregului personal, am contractat, atât activitatea de protecţia muncii (SSM), cât şi cea de prevenire şi stingere a incendiilor (PSI) cu o firmă specializată în domeniu şi am fost foarte mulţumit, dormeam liniştit.


stingator PSI


-In general, erau oamenii pregatiti pentru gestionarea unei situatii de urgenta cu incendiu ?

-Am constatat că oamenii sunt pregătiţi pentru activitatea lor de bază, pentru cea pentru care sunt angajaţi. Am mai constatat că necazurile şi accidentele erau cantonate pe la patronii şi administratorii care pretindeau că ei se pricep la toate, inclusive la SSM şi PSI. Din acest motiv, după ce m-am consultat cu oamenii mei de încredere ce activau în cadrul firmelor, şi repet, pentru a-mi asigura liniştea, am hotărât să externalizez aceste activităţi şi nu am regretat.

-Cum ii pregateati ?

-Sincer să fiu, pentru că trebuia să asigur fondurile necesare şi pentru că eram primul responsabil în caz de necaz, am participat la primele instruiri organizate, periodic, de către firma abilitată în SSM şi PSI/SU şi consider că am luat o măsură înţeleaptă.