cover.title

Perspectiva unui Inginer cu experienta asupra protectiei muncii (SSM)

-Care este experienta dvs. ca si Inginer ?

-Sunt inginer frigotehnist şi am activat, astfel:

  • în primii 12 ani am lucrat în producţie ca: inginer stagiar, primul an, în anul doi de stagiu am fost promovat în funcţia de şef centrală frig, având printre atribuţii şi cea de responsabil cu protectia muncii (SSM), în anul trei de stagiu am fost promovat, prin delegare, în funcţia de inginer - mecanic şef, având printre atribuţii şi cea de responsabil cu protecţia muncii (SSM), pe tot sectorul mecanic, iar din anul cinci am fost promovat în functia de înginer şef mecanic-investiţii, fiind coordonator al protecţiei muncii(SSM) pe întreg sectorul mecanic şi transport.

  • în următorii 9 ani am deţinut funcţia de şef complex sportiv, fiind desemnat director de Patinuar artificial, acoperit, cu instalaţie proprie de producere a ghieţii (cu NH3), fiind responsabil cu protecţia muncii(SSM) pe complex.

  • în următorii 21 ani am activat în privat, fiind directorul general al unui grup de firme, în care am avut atribuţii în coordonarea domeniilor de Protecţia Muncii (SSM).


ingineri in protectia muncii si SSM


-Cine gestiona in general in cadrul societatilor mari, activitatea de protectia muncii (SSM) ?

-Activitatea de protecţia muncii(SSM) era, întotdeauna, în subordinea directă a şefului instituţiei, care desemna, prin decizii, coordonatori şi responsabili care se ocupau efectiv de aceasta activitate. Acestia erau adesea angajati ce aveau studii superioare, experienta in domeniu si lucrul cu oamenii nu era ceva nou pentru ei.

-Cum vi s-a parut ca este realizata aceasta activitate ?

-Activitatea de protecţia muncii(SSM) din cadrul intreprinderilor în care am activat era bine organizată. Conducătorul unităţii desemna, prin decizie, un cadru cu studii superioare ca şi coordonator cu protecţia muncii(SSM) pe unitate, care la rândul său desemna, pe fiecare sector, persoane competente care coordonau aceasta activitate pentru fiecare specialitate, care la rândul lor numeau responsabili cu protecţia muncii(SSM) care efectuau instructajul periodic SSM conform legii şi verificau cunoştinţelor salariaţilor periodic.


inginer in domeniul SSM


-Ati avut vreodata accident de munca, cum ati gestionat situatia dupa accident ?

-Întrucât meseria mea de bază, inginer frigotehnist, era cu risc mare de accidente, intoxicaţii cu NH3, explozii, etc., am conştientizat că respectarea Normelor de Protecţia Muncii (SSM) este primordială, fapt care m-a determinat, pentru a evita orice risc, să aplicat şi să verific aplicarea normele de protecţia muncii(SSM) pentru a evita evenimentele nedorite. În concluzie, nu am avut evenimente majore care sa ne conduca la oprirea activitatii sau la aparitia controalelor ITM.

-Privind in urma, ati fi facut ceva diferit in ceea ce priveste protectia muncii (SSM)

-Da, aş fi dotat sectoarele în care am activat cu echipamente de protectia muncii (SSM) şi mai performante. As fi realizat de asemenea si mai multe instruiri, mai mult decat cele standard prevazute de lege, interactive, care sa ajute si mai mult lucratorii sa inteleaga anumite aspecte, sa fie mai precauti si totodata mai performanti.

Ing. Anghelescu Marius