cover.title

Norme de Securitate si Sanatate in Munca (SSM) incalcate. Client ucis in supermarket dupa o manevra gresita cu stivuitorul (Craiova).

Un angajat al unui magazin supermarket din Craiova a manevrat in mod gresit stivuitorul incarcat cu marfa, accidentand grav un client ce era la cumparaturi. In urma apelului la 112, victima a fost preluata de catre un echipaj SMURD si dusa de urgenta la Spitalul de Urgenta din Craiova, unde la scurta vreme, din pricina traumatismelor suferite, barbatul in varsta de 52 de ani a murit.

culoar supermarket


Angajatul vinovat, in varsta de 32 de ani, este cercetat penal pentru ucidere din culpa si cel mai probabil isi va pierde autorizatie de utilizare a stivuitoarelor, dar si locul de munca.

Stirea intreaga - PRO TV

Deseori in urma evenimentelor tragice, angajatorii iau masuri suplimentare pentru a spori siguranta angajatilor si a clientilor, asa cum este in cazul de fata, masuri care daca ar fi fost luate de la bun inceput, asa cum legea prevede, o astfel de tragedie nu s-ar fi produs.

In magazine de tip supermarket, unde se utilizeaza stivuitoare sau lize electrice, masurile de protectia muncii trebuie sa fie extrem de riguroase, mai ales cate vreme aceste echipamente sunt utilizate in timpul programului de lucru cu clientii.

Normele de Securitate si Sanatate in Munca (SSM) prevad ca stivuitoarele si lizele electrice sa fie prevazute cu semnale acustice: automat pentru manevra de mers inapoi si claxon pentru utilizarea acestuia in apropierea zonelor cu risc sporit de accidentare. De asemenea echiparea stivuitoarelor si lizelor cu semnale luminoase ce pot spori atentie oamenilor din jur sunt obligatorii si cu siguranta scad riscurile de accidentare, cata vreme acestea functioneaza corect.


lumina stivuitor prevenire SSM


In zona de lucru a stivuitoarelor, accesul clientilor trebuie sa fie interzis, spun Normele de Securitate si Sanatate in Munca (SSM), asadar operatorul stivuitorului trebuie sa blocheze accesul persoanelor neautorizate in zona acestuia de lucru, cata vreme lucreaza cu marfa la inaltime si face manevre ce pot fi periculoase, utilizand banda reflectorizanta sau lant de plastic pentru blocarea culoarelor.


liza electrica SSM


Instruirea lunara a lucratorilor ce utilizeaza astfel de utilaje, este obligatorie si trebuie sa cuprinda o sfera larga de instructiuni proprii SSM, pentru prevenirea producerii accidentelor, dar chiar si instructaje pentru acordarea primului ajutor, atunci cand din pacate uneori situatia o cere.

Desigur ca toate acestea sunt degeaba puse pe hartie, cata vreme nu exista o echipa potrivita ce se ocupa de activitatea de protectia muncii, supravegheaza activitatile de zi cu zi ale angajatilor, instruieste periodic angajatii si atentioneaza atunci cand normele sunt incalcate.