cover.title

Cum alegem stingatorul de incendiu?

Stingatoarele sunt principalul mijloc de interventie in cazul izbucnirii unui incendiu. Acestea sunt la indemana si usor de utilizat.

Conform legislatiei in vigoare (ORDIN 163/2007) orice firma indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa detina cel putin un stingator.

Numarul acestora se stabileste de catre o persoana cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor(PSI) si situatiilor de urgenta (SU). De aceea alegerea stingatorului trebuie sa se bazeze pe o evaluare solida a riscului de incendiu a spatiului.


Echipa-de-primă-intervenție PSI

Un alt criteriu in functie de care este stabilit numarul de stingatoare este dimensiunea incaperilor. In cazul incaperilor cu dimensiunea:

  • de maxim 30 mp se recomanda achizitionarea unui stingator P3.
  • intre 40 - 60 mp se recomanda achizitionarea unui stingator P6
  • intre 200 – 300 mp se va achizitiona un stingator P50 si P100 doar pentru activitatile ce prezinta riscuri mari de incendii

Numarul stingatoarelor se va alege si in functie de numarul persoanelor care le vor utiliza.

Amplasarea stingatoarelor reprezinta un criteriu important deoarece inseamna distanta dintre stingator si focar. Acestea se vor amplasa de-a lungul cailor de acces la o inaltime de cel mult 1,4m fata de podea.

Stingatoarelor trebuiesc bine fixate, marcate si sa se se asigure ca acestea nu impiedica evacuarea persoanelor in caz de incendiu.

Sursa: Osha Europa