cover.title

Inca mai sunt cluburi care functioneaza fara autorizatie ISU, dupa tragedia de acum trei ani de la Colectiv.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti a inceput verificarile in ceea ce priveste cluburile, discotecile, mall- urile, salile aglomerate, barurile, care nu detin autorizatia de securitate la incendiu. Acestia au efectuat un nr. total, aproximativ de 580 de controale, in urma carora au fost aplicate 229 de amenzi in valoare de 594,301 lei.

In urma tragediei de la Colectiv din data de 30 octombrie 2015 si controalelor riguroase efectuate de ISU Bucuresti, un club din judetul Bistrita continua sa functioneze fara autorizatia de securitate la incendiu. La trei dupa Colectiv numarul cererilor pentru autorizatii ISU a crescut considerabil dar pare ca nu toata lumea si-a invatat lectia.


club colectiv fara autorizatie ISU


Conform Legii nr. 307/ 2006 privind apararea impotriva incendiilor (PSI/SU), orice persoana care detine constructii publice trebuie sa detina autorizatie de securitate la incendiu. HG nr. 571/2016 care desemneaza tipurile de cladiri ce necesita avizarea si/sau autorizarea privind securitatea la incendiu se numara urmatoarele:

  • cladirile inalte/ foarte inalte
  • cladirile de depozitare a buteliilor transportabile pentru gaze
  • cladirile agrozootehnice /agroindustriale >600 mp
  • lacasuri de cult, de cazare, accesibile publicului >200 mp
  • cladirile de locuit colective , cu mai mult de 4 niveluri supraterane
  • cladirile pentru sedii ale autoritatilor >600 mp
  • salile aglomerate

Reamintim ca functionarea fara autorizatie a oricarui spatiu , se sanctioneaza cu o amenda intre 2.500 si 5000 de lei. Iar punerea in functiune a spatiilor carora li s-au efectuat modificari, se santioneaza intre 20.000 -50.000 lei. Daca ISU constata incalcarea grava a cerintelor privind securitatea de incendiu, pot aplica amenzi chiar si in valoare de 100.000 de lei.

Sursa: Antena3