cover.title

Numarul controalelor ITM creste considerabil dupa modificarea Codului Muncii (OUG 53/2017) - In ce constau modificarile?

Începând cu data de 7 august 2017, au fost introduse noi articole și modificări în Codul Muncii (OUG 53/2017), ce atrag după sine amenzi substanțiale. În continuare sunt explicate în detaliu aceste schimbări.

În urma acestor modificări, inspectorii ITM vor crește cu siguranță numărul de controale. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că amenzile s-au dublat începând cu luna august.

control ITM

Începând cu 7 august 2017:

1. Primirea salariaților la locul de muncă fără contract și fără raportare în Revisal este considerată muncă nedeclarată

Primirea salariaților la locul de muncă fără încheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activității, precum și primirea salariaților la locul de muncă fără înregistrarea în Revisal a raportului de muncă, tot înainte de începerea activității, vor fi sancționate cu amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Concluzie:

Pană când nu sunt trimise documentele COMPLETE la contabilitate, iar contractul de muncă nu este înregistrat în Revisal, persoana nu are voie să vină la locul de muncă (nici măcar o singură oră în probă, stagiu de practică, voluntariat, ș.a.m.d.).

Atenție:

a. Sunt mulți angajatori care cheamă salariatul la serviciu din data în care este redactat contractul de muncă sau data la care vine să îl semneze! Contractul individual de muncă (CIM) trebuie semnat cu cel puțin o zi înainte de a-și produce efectele, iar salariatul își începe activitatea conform datei începerii activității, precizată în CIM, nu înainte, chiar dacă documentul a fost semnat cu 2-5 zile înainte.

b. Angajatorii sunt obligați să aibă contractele de muncă în original sau copie la locul desfășurării activității (nu la sediul principal, la contabil, acasă, ș.a.m.d.). Dacă există puncte de lucru, acolo trebuie să existe exemplarele. Amenda pentru fiecare contract care nu există la locul de desfășurare a activității este de 10.000 lei/document.

acte control ITM

2. Orice modificare la contractul de muncă prin Acte adiționale va trebui înregistrată în Revisal înainte să producă efecte

Actele adiționale vor trebui încheiate înainte să își producă efectele, nu în termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificărilor, așa cum se proceda înainte.

Exemplu: dacă înainte se puteau înregistra majorări de salariu sau schimbări de normă pe data de 15 ale lunii, începerea modificării fiind de la 1 ale aceleiași lunii, de acum trebuie să anunțați cu cel puțin 2-3 zile înainte contabilitatea, pentru a putea întocmi actul adițional, a avea timp să fie semnat de către ambele părți și a ajunge înapoi la contabilitate, semnat, cu cel puțin o zi înainte de a-și produce efectele, pentru a-l transmite în Revisal.

3. Munca efectuată în afara programului de către salariații cu normă parțială va fi amendată cu 10.000 lei/ salariat

Dacă un salariat angajat cu normă parțială se va duce la serviciu în afara programului de lucru stabilit contractual, acesta va presta, conform legii, muncă nedeclarată.

Atenție: pe zi nu are voie să depășească cele 2 ore (sau 4 ore), și nici nu are voie să vină într-o zi 10 ore și în restul zilelor sa nu vină.

Dacă nu este specificat în contract sau în Actul adițional faptul că programul este inegal și în contract apare că lucrează, spre exemplu, între orele 8 și 10, atunci salariatul trebuie sa fie prezent doar în acel interval. Dacă este găsit la ora 11 la birou, atunci se consideră muncă în afara programului, fiind astfel formă de muncă nedeclarată ce va putea fi sancționată cu amenzi de 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

amenzi control ITM

4. Evidența orelor de lucru se va face mult mai strict

Dacă anterior se prevedea doar să se țină evidența orelor de lucru, de acum angajatorii sunt obligați să înregistreze atât ora de începere a programului de lucru, cât și ora de terminare, printr-o condică de prezență.

Același lucru se aplică și în cazul celor care lucrează part-time: aceștia sunt obligați să se înregistreze atunci când vin și dacă lucrează două ore spre exemplu, atunci fix după cele două ore trebuie să înceteze programul. Dacă sunt găsiți la birou, se consideră muncă nedeclarată șiprin urmare se va aplica o amendă de 10.000 lei/salariat.

inspector control ITM

5. Munca salariaților în timpul suspendării contractului de muncă, amendată

O altă formă de muncă nedeclarată este considerată, în mod oficial, primirea la muncă a salariaților aflați în perioada de suspendare a contractului individual de muncă.

Concret, dacă un salariat este în concediu fără plată, concediu de maternitate, concediu medical sau îngrijire copil și este găsit la muncă, atunci firma va primi amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată.

Pentru o evaluare completă și asistență SSM/PSI, click pe link-ul de mai jos.