cover.title

Securitatea si sanatatea in munca (SSM) in microintreprinderi si intreprinderi mici

Securitatea si sanatatea in munca (SSM) este unul dintre cele mai importante si dezvoltate aspecte ale politicii Uniunii Europene, privind ocuparea fortei de munca. Acesta are ca rol protejarea vietii si sanatatii oamenilor la locul de munca.

In final aceasta lupta impotriva riscurilor de accidentare, vatamare, deces sau imbolnavire profesionala a lucratorilor, ce pot aparea la locul de munca.

Aceasta se adreseaza tuturor companiilor mari, dar si microintreprinderilor si intreprinderilor mici (MIM -uri) din orice domeniu de activitate.

Microintreprinderile si intreprinderile mici reprezinta principalele motoare ce pot duce la cresterea economica si ocuparea fortei de munca.

Microintreprinderile detin un numar aproximativ de 10 angajati, si o cifra de afaceri anuala ce nu depaseste anual 2 milioane de euro.

protectia muncii in cofetari

In schimb intreprinderile mici au un numar de maxim 50 de angajati, si o cifra de afaceri anuala ce nu depaseste anual 10 milioane de euro. Conform datelor statistice aceste MIM-uri angajeaza aproape jumatate din forta de munca a UE, si anume 30% dintre lucratori sunt angajati in microintreprinderi, iar 20% dintre acestia in intreprinderi mici.

In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca (SSM) in aceste MIM –uri acesta este gestionata foarte slab sau chiar inexistenta uneori. Cei mai afectati fiind chiar angajatii acestora, care sunt expusi unor numeroare tipuri de riscuri la locul de munca.

Unul dintre motivele nerespectarii securitatii si sanatatii in munca (SSM) in aceste microintreprinderi si intreprinderi mici este cel al lipsei de resurse sau cunostinte necesare desfasurarii unei evaluari a riscurilor, de la locul de munca.

Reamintim angajatiilor ca nerespectarea si neintocmirea tuturor demersurilor necesare asigurarii securitatii si sanatatii in munca (SSM) a fiecarui angajat in parte, si a intreprinderii, atrage dupa sine amenzi, sau chiar inchiderea activitatii.

Pentru mai multe detalii privind toate aspectele ce trebuiesc intocmite si respectate in domeniul securitatii si sigurantei in munca (SSM) puteti sa ne contactati pe adresa noastra de e-mail: office@protectia-muncii.org

Sursa: OshaEuropa