cover.title

Substantele periculoase si riscurile pe care le putem intampina

Substantele periculoase, indiferent de natura lor (lichida, gazoasa, solida) reprezinta un risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor, ele fiind prezente in aproape toate locurile de munca.

In Europa, milioane de lucratori vin in contact cu agenti chimici si biologici care le afecteaza sanatatea si modul de a-si duce la bun sfarsit sarcinile de zi cu zi.

In Romania legea pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici a fost modificata printr-o Hotarare Guvernamentala aprobata in sedinta din 02 August 2018. Aceasta stabileste valorile-limita de expunere profesionala pentru 31 de agenti chimici prevazuti in anexa de Directiva (UE) 2017/164, totodata tinandu-se cont de valorile limita stabilite la nivel european.

In prezent, problemele legate de agentii chimici si valorile limita sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1218/2006 publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din 13 octombrie 2006.

Datorita multiplelor expuneri la substante periculoare ale lucratorilor din UE precum fum,vapori, pulbere sau praf, unele substante extrem de periculoase au fost interzise, si anume, azbestul sau bifenilii policlorurati (PCB). Indiferent de riscurile lor, substantele daunatoare inca sunt folosite la scara larga de diferite companii.


substante periculoase riscuri sanatate lucratori


Problemele de sanatate la care sunt predispusi muncitorii variaza de la iritatii minore ale ochilor si ale pielii, pana la efecte grave precum malformatiile congenitale, ajungandu-se chiar si la cancer in unele cazuri. In unele cazuri substantele periculoase pot cauza incendii,explozii sau sufocarea lucratorului.

Pentru prevenirea unor astfel de incidente, angajatorii trebuie sa ia obligatoriu masuri de securitate si sanatate (SSM):

  • afisarea fisei tehnice de securitate a substantelor periculoase la locul de munca;
  • afisarea instructiunilor de lucru si securitate si sanatate în munca specifice locului de munca, cu precizarea riscurilor si mijloacelor de protectie adecvate;
  • informarea lucratorilor asupra riscurilor pentru sanatate la care se expun;
  • instruirea lucratorilor;
  • supravegherea starii de sanatate a acestora etc.

Amenzile pentru nerespectarea legii sau expunerea lucratorilor la substantele periculoase echipati necorespunzator, pot varia intre 20.000 si 60.000 de lei.

Sursa: InspectiaMuncii